Díky za falafel, hummus a kuskus. V arabské kuchyni si Evropa libuje

Gurmáni se slova arab nebojí a už léta si pochvalují fantastické zpestření fastfoodové kulinární nabídky, které přinesla četná arabská bistra. Hlavně mezi mladými letí karbanátky či pasta z cizrny, stejně jako výborný kuskus připravovaný na desítky způsobů.
Kebab - jedno z nejslavnějších pouličních jídel v Česku zdaleka nedosahuje...

Kebab - jedno z nejslavnějších pouličních jídel v Česku zdaleka nedosahuje takové kvality jako v sousedním Německu. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Je to zajímavý český paradox. Zatímco čínská bistra vsadila na podprůměrnou kvalitu nudných smažených jídel nabízených v hojných porcích za lidové ceny, arabská bistra zůstala věrná své tradiční kvalitě, byť si za ni musí člověk připlatit. Ale udělá to rád. Čeká ho totiž spousta výtečných delikates, od svěžího salátu tabbouleh a pomazánky z pečených lilků až po tradiční kebab (v Česku se používá také výraz kebap).

Cizrnová pomazánka

Jednou z nejoblíbenějších arabských specialit je hummus, lahodná pomazánka z vařené cizrny, která se rozmixuje společně s olivovým olejem, sezamovou pastou tahini, česnekem, solí a citronem. To jsou základní ingredience, ale mnoho kuchařů přidává na dochucení ještě řadu dalších ingrediencí, třeba chilli, petržel, papriku či koriandr. Hummus je možné jíst s dalšími předkrmy s arabských chlebem, často je přílohou k falafelu, což je – jak hned vysvětlíme – poněkud legrační.

Na skvělý hummus se již léta chodí do fastfoodu Safír na pražském Andělu, ale chutná pomazánka se již proslavila natolik, že ji nabízejí i supermarkety.

Jedním z nejlepších a nejslavnějších arabských jídel je hummus, lahodná pasta z cizrny.

Arabská bistra nabízejí mnohem chutnější a zajímavější jídla než klasické čínské fast foody.

Arabská kuchyně je velmi pestrá. Jako předkrm se často servíruje sestava různých „pomazánek“ a salátů.

Cizrna jako karbanátek

Proč nám přijde kombinace falafelu a hummusu vtipná? Odpověď je jednoduchá. Také falafel se totiž připravuje z vařené cizrny, která se rozemele či rozmixuje a ochutí opět solí, česnekem, pepřem a petrželí, případně koriandrem. Pro pikantnější chuť se přidává chilli nebo harissa a také by neměl chybět aromatický římský kmín. Pak se ze směsi připraví malé „karbanátky“, které se do zlatova osmaží na oleji.

Falafel se používá jako náplň do pita chleba (vegetariánský „gyros“), podává se saláty nebo se zkvašenou zeleninou, především okurkou, mrkví či ředkví.

Arabská kuchyně využívá pestrou škálu aromatického a pikantního koření jako je pálivá paprika, římský kmín, šafrán a další.

Královská podoba kuskusu z Tuniska. Jehněčí klobásky, několik druhů mas a zelenina. A samozřejmě také samotný kuskus.

V arabské kuchyni se hojně používají olivy, třeba marocké nakládané olivy jsou skvostné. Tunisané se zase neobejdou bez pikantní pasty harissy.

Německo hraje prim

Nejslavnějším pokrmem arabské kuchyně je grilované maso, nazývané nejčastěji kebab. V arabských zemích se tímto způsobem připravovalo hlavně jehněčí maso, v Evropě mnohem častěji narazíte na mleté hovězí či kuřecí, které se griluje ve velkých kuželech na otáčivém plynovém grilu a po slabých plátkách se odřezává na talíř.

Tento pokrm se do Evropy rozšířil díky tureckým přistěhovalcům přes Německo a Rakousko, kde patří od sedmdesátých let k tradičním fastfoodovým pochoutkám. Kvalita kebabu v českých bistrech ovšem není nejlepší, většina z nich si totiž maso nenakládá sama, ale vozí zmrazené polotovary z Německa, což vyjde levněji. Samozřejmě na úkor kvality.

Máte rádi arabskou kuchyni a její speciality?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 31. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 1714
NE
NE 686

Mátový ajran

„Pokaždé, když se ocitnu v Berlíně, ve Frankfurtu nebo ve Vídni, zajdu si na Döner kebab, obvykle si dávám ten z mletého hovězího. Bistra si maso nakládají sama, díky čemuž je maso křehké a šťavnaté. A zapíjím to lahodným ajranem, jogurtovým nápojem dochuceným nasekanou mátou. V Česku kebab moc nevyhledávám, protože jsem se už mnohokrát zklamal,“ vysvětluje cestovatel Jan Stach. Řada milovníků této pochoutky mu však oponuje a tvrdí, že i u nás je možné najít bistra s dobrým kebabem.

Jehněčí i telecí

Vyhlášený je podnik Istanbul kebab na křižovatce Politických vězňů a Opletalovy ulice v Praze nedaleko Václavského náměstí, kde připravují kebab z jehněčího masa.

Kulinářské cesty po světě

V Brně se na kebab chodí do Antalya Döner kebabu, kde mají na výběr ze tří druhů mas (vyzkoušejte kebab z telecího masa) či do Tureckého kebabu, kde na maso dávají výtečnou česnekovou omáčku.

Plzeňáci mohou vyzkoušet bistro Döner kebab v Klatovské ulici v Plzni, Liberečtí zase chválí Ibo kebab ve Frýdlantské ulici.

Ale v diskusi pod článkem jistě brzy najdete i další tipy, za které čtenářům děkujeme.

Královský kuskus

Kapitolu samu pro sebe představuje kuskus, který už se naplno usídlil v mnoha českých domácnostech, hlavně díky jednoduché přípravě a pestrému využití. To mluvíme o samotné pšeničné krupici, která je základem kuchyně Maghrebu a která se hodí jako univerzální příloha či základ do různých salátů.

V Tunisku se kuskus podává tradičně s vařeným masem a zeleninou, přičemž královskou podobou je kuskus s hovězím a jehněčím masem, jehněčími klobáskami a několika druhy zeleniny, vše zalité lehce pikantním vývarem.

Jehněčí klobásky a tabouleh

A co dále ochutnat? Milovníci arabské kuchyně doporučují okru, lehce mazlavé až slizké plody (respektive oplodí) ibišku jedlého, které se podávají jako příloha a skvěle chutnají třeba s dušeným jehněčím masem a rajčaty.

Vyhlášená je pomazánka z pečených lilků baba ghanoush, která se dochucuje česnekem, již zmíněnou pastou tahini, citronem a olivovým olejem. Vynikající jsou tradiční jehněčí klobásky a také svěží salát tabouleh z bulguru, máty a petrželky.

Vycestujte za Arabskou kuchyní

Láká vás ochutnat kebab nebo hummus přímo v Arabské restauraci? Vyberte si zájezd přesně pro vás. Na Raketa.cz naleznete mnoho nabídek se slevou.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  2.5 15:05

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Český výletník: Když sochy hrají golf. Zkuste si netradiční stezku v Praze

3. května 2024

Golfové hřiště v Praze-Hostivaři je zároveň originální sochařskou galerií a jednou měsíčně nabízí...

Luxusní pláže i panenská příroda. Co a kdy objevovat na italské Sardinii

2. května 2024

Premium Evropský Karibik. To označení si italský ostrov plně zaslouží. Najdete tu identicky průzračné moře...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  2.5 15:05

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...