Luxus pro snoby? Deset chyb, které ničí šampaňské

Na světě není noblesnější nápoj. Šampaňské milují boháči, králové i snobové, neboť právě jeho konzumací se dokazuje výjimečnost a plná peněženka. Aby ne, když nejlevnější láhev vyjde skoro na tisíc korun. Proto není divu, že většina Čechů dává přednost proseccu či domácím bublinkám.
Šampaňské se nikdy nenalévá až po okraj. Ve sklenkách tvaru tulipán by se mělo...

Šampaňské se nikdy nenalévá až po okraj. Ve sklenkách tvaru tulipán by se mělo nalévat do jedné třetiny. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Šampaňské milují hlavně Francouzi, kteří mají s jeho konzumací bohaté zkušenosti. Naopak ve střední a východní Evropě je jeho prezentace a konzumace spojena s řadou chyb, které zákazníka ochuzují o výjimečný zážitek. A pozor, nevyhýbají se ani lepším restauracím. Čeho se vyvarovat, až sáhnete po lahvi vyrobené v kopcích kolem řeky Marny?

Buranské šáňo

Pozor na jazyk. Slovo šáňo je stejně odpudivé, jako celá řada dalších zdrobnělin a patvarů typu mimísek či manža. Stejně tak je nesmyslný výraz pravé šampaňské.

Šampaňské je jenom jedno, tak se může nazývat pouze víno z Champagne vyrobené tradiční šampaňskou metodou. Vedle šampaňského máme domácí sekt, italské prosecco, španělskou cavu a další „bublinky“. Ale to prostě a jednoduše není šampaňské.

Kam odletí zátka

V českých domácnostech se zabydlel zvyk střílet hříbečkové zátky do vzduchu. Proti gustu žádný dišputát, ale se šampaňským se tohle obvykle nedělá (pokud zrovna nevyhrajete Tour de France). Víno se otvírá tak, že se špunt pomalu vytáhne rukou a nikam po místnosti nelítá. Současně nedochází k žádnému hlasitému bouchnutí, nýbrž jen tichému zvuku, kterému se v lepší společnosti s lehkou nadsázkou říká „společenský pšouk“.

Pozor na otevření. Zátky nelítají po místnosti, ale zůstanou v ruce.

S šavlí na lahev

Jednu z mála výjimek, kdy špunt můžete vystřelit, představuje legendární sabráž, tedy ustřelení hrdla láhve šavlí, nožem či jiným předmětem. Sabráž není příliš složitá a zvládne ji téměř každý, ale měla by se provádět jen při výjimečných situacích (oslava kulatých narozenin) a s obyčejnějšími druhy šampaňského. Jak na sabráž, si přečtěte v našem rámečku na konci článku.

Jen připomeňme, že obliba sabráže se ve Francii rozšířila v době napoleonských válek a samotný korsický dělostřelec Bonaparte, který si na pár let podmanil celou Evropu, královský nápoj z kraje Champagne miloval.

Pozor na teplotu

Obecně rozšířeným nešvarem při servírování je teplota šampaňského. V mnoha domovech i restauracích se servíruje silně podchlazené, o teplotě kolem pěti až sedmi stupňů, která nedá vyniknout jeho lahodné chuti. Ideální teplota podávání základních, tedy neročníkových šampaňských, je zhruba devět stupňů, lepším ročníkovým šampaňským svědčí teplota deset až jedenáct stupňů a ta nejlepší se mají pít klidně ještě o stupeň dva teplejší.

Téměř učebnicový příklad správné prezentace. Nalévá se Dom Perignon jen pár desítek metrů od místa, kde je slavný mnich pohřben.

Místo flétny tulipán

Chuť šampaňského ubíjí také nesprávný tvar sklenek a nalévání až po okraj. Houfně rozšířená sklenice ve tvaru flétny je vhodná na prosecco, tedy méně kvalitní sekt kvašený v tancích, u šampaňského však nenechá rozvinout jeho chuť (sklenicí si navíc nemůžete zakroužit). Ideální jsou větší sklenky ve tvaru tulipánu, znalci často využívají i skleničky na ryzlink. A nalévají si jen do třetiny či čtvrtiny sklenice.

K paštice i zvěřině

Dalším velkým omylem je považovat šampaňské za víno vhodné jen jako aperitiv či přípitek. Francouzi pijí šampaňské jako „běžné“ víno po celý večer, neboť se skvěle snoubí s nejrůznějšími pokrmy, od ryb a plodů moře (zde se doporučuje především minerální šampaňské připravené z odrůdy chardonnay) až po pečená masa, paštiku či zvěřinu, ke které se hodí šampaňské připravené z modrých hroznů pinot noir či pinot meunier. A k sushi zase skvěle pasuje růžové šampaňské.

Vinařská fabrika

Chybovat můžeme také při výběru samotné značky, neboť nejznámější rozhodně neznamená nejlepší. Spíše naopak. Přestože se v Champagne vyrábějí stovky druhů vín, když už se Čech rozhodne pro šampaňské, většinou si vybere „průmyslový“ Moët & Chandon z vinařské fabriky, jež chrlí každý rok zhruba 40 milionů lahví spíše podprůměrného šampaňského, ale zato má dokonalý marketing. V poměru cena výkon ovšem najdete řadu levnějších a chutnějších značek.

Napoleon byl velkým milovníkem šampaňského. A tamní sklepy také osobně navštívil.

Sabráž není příliš složitá a zvládne ji téměř každý.

Předražené bublinky

Šampaňské nikdy nebude levným nápojem, výkupní cena hroznů v proslulém vinařském kraji je totiž velmi vysoká a víno prodražuje také dlouhé ležení ve sklepích. Na druhou stranu je možné ve vinotékách v Remeši či Epernay koupit výborné šampaňské v ceně kolem 20 eur. U nás se dají sehnat zajímavá šampaňská vína v cenách kolem 700 až 800 korun, většina šampaňských je ovšem dražší.

Kam na šampaňské

Kdo chce poprvé ochutnat šampaňské, nemusí kupovat hned celou lahev, neboť spousta podniků ho rozlévá po skleničkách. Jedním ze specialistů na šampaňské je nový pražský Balcony Bar nedaleko Můstku, kde je na výběr několik desítek druhů šampaňských, které můžete pít na balkoně s krásným výhledem na město.

Dalším oblíbeným podnikem je komorní, designový bar Vinit, v němž je možné ochutnat velmi povedené šampaňské z rodinného vinařství AR Lenoble.

Při cestě do Paříže si můžete dopřát nezapomenutelný zážitek v podobě sklenky šampaňského na špičce Eiffelovy věže, kde sídlí proslulý champagne bar.

Jak na sabráž

  • Sabráž je poměrně jednoduchá a při dodržení několika pravidel se povede téměř každému.
  • Za prvé je nutné sabrážovat kvalitní sekt, který má dostatečný tlak (u šampaňského je to samozřejmost).
  • Základem úspěchu je láhev dobře vychladit, ideálně ji nechat jeden den v teplotě kolem 3-5 stupňů. Pak z hrdla sundáme drátěný košíček a láhev otočíme tak, aby byl její šev směrem vzhůru, přičemž láhev držíme v úhlu zhruba 40 stupňů.
  • Pak již vezmeme šavli, mačetu či velký nůž (tupou stranou) a plynulým, nepříliš silným pohybem přejedeme po láhvi na místě švu tak, aby se pohyb zarazil o rozšířený nákružek na konci hrdla, čímž se konec hrdla odstřelí a i se špuntem odletí pryč.
  • Pokud se jedná o šampaňské, takto otevřeným vínem si můžeme připít, ale na vychutnání je příliš studené a je třeba ho nechat trochu zteplat.
Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Velká čínská zeď začíná dračí hlavou v moři. K vidění je v Laolongtou

22. dubna 2024

Žíznivý drak přistál na břehu moře, aby se napil vody. Křivky jeho nekonečného těla dál opisují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Království mechu a červených bran. Fušimi Inari je portálem do japonské pohádky

29. dubna 2024

Kilometry tunelů z červených bran torii, hustý les, v němž vládne mech a divoká prasata, tajuplné...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...