Inspektoři Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) navštívili řadu firem specializujících se na občerstvení pro letecké společnosti a zjistili, že jídlo se připravuje ve špatných a neúnosných hygienických podmínkách.
Hygienici prověřovali pobočky největších amerických firem zajišťujících catering pro letecké společnosti, jako např. LSG Sky Chefs, Gate Gourmet a Flying Food Group. Tyto tři gigantické firmy provozují 91 poboček, zajišťujících více než 100 milionů jídel ročně pro americké i zahraniční aerolinky na letištích ve Spojených státech. Zásobují téměř všechny velké aerolinky včetně Delty, American United, US Airways či Continental.
Potraviny "živé" až příliš
Kontroloři odhalili, že mnohé provozovny skladují jídlo při nevhodných teplotách, používají špinavé nádobí a nástroje a zaměstnávají pracovníky se špatnými hygienickými návyky. V některých potravinách hygienici objevili šváby, mouchy nebo myši, v jiných byla zjištěna nadprůměrná rezidua pesticidů.
"Navzdory enormnímu úsilí FDA a dalších kontrolních orgánů je situace v cateringu leteckých společností velmi znepokojivá a nadále se zhoršuje. Představuje přitom každodenní reálné riziko onemocnění či poškození zdraví desetitisíců cestujících," prohlásil Roy Costa, hygienik a expert na posudky kvality v potravinářském průmyslu.
Podmínky, které byly zjištěny v průzkumu FDA, otevírají dveře epidemiím otrav z jídla, míní Costa, bývalý hlavní hygienik státu Florida.
Chutná vám jídlo v letadle?
Cateringové společnosti se hájí audity
Cateringové společnosti se hájí, že se ze všech sil snaží zajistit co nejvyšší kvalitu a bezpečnost všech produktů. Mluvčí LSG Sky Chefs tvrdí, že společnost používá důkladnou a mnohaúrovňovou kontrolu v celém provozu tak, aby zákazníci dostali bezpečné, zdravé a co nejkvalitnější potraviny.
Stejně se vyjádřil i Norbert van den Berg z firmy Gate Gourmet s tím, že nová zjištění budou prověřovat a najímají si nezávislého auditora na kontrolu kvality. Nezávislými audity kvality se hájí i třetí "potrefená" firma Flying Food Group.
Z leteckých společností se k výsledkům nové studie FDA prozatím vyjádřila jen JetBlue. Aerolinka po cateringových dodavatelích vždy požaduje hodnocení FDA a sami prý často dělají "přepadové" kontroly v jejich provozovnách, uvedl mluvčí JetBlue Bryan Baldwin.
vaše zkušenosti s jídlem v letadleJaké jsou vaše zkušenosti s jídlem v letadlech? Kde jste zažili nejhorší a kde nejlepší občerstvení? Bylo vám někdy po jídle špatně? Podělte se o vaše zážitky s ostatními čtenáři v diskuzi nebo nám napište na cestovani@idnes.cz. |