Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ano, šéfe!: Pizza Vitello. A kde je telecí? ptá se šéfkuchař

  10:55
I ve třetím dílu kulinářské show nasadil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich svoji oblíbenou dietu: zeštíhlení jídelního lístku, redukci oblohy a vyřazení mražených potravin z repertoáru restaurace. Vzal si personál neratovické restaurace Drak jeho rady k srdci?
Zdeněk Pohlreich v neratovické restauraci Drak

Zdeněk Pohlreich v neratovické restauraci Drak - Ano, šéfe | foto: TV Prima

Show Ano, šéfe!, ve které se skutečný kuchařský profesionál pokouší pozvednout úroveň upadajících českých restaurací, pokračovala třetím dílem. Klasické nešvary, které trápí většinu neúspěšných či méně úspěšných restaurací, se opět opakovaly. Jídelní lístek přeplněný tolika jídly, že je kuchaři nemohou stihnout z čerstvých surovin uvařit, cizokrajné a nicneříkající názvy jídel, které jsou mnohdy dokonce lživé, mizerně vybavená kuchyň, kuchaři, kteří odmítají vařit jinak, než jak je to před dvaceti lety na učňáku naučili, a majitel restaurace, který je bezradný, chce vyhovět všem a zjišťuje, že nevyhoví nikomu.

Zatímco v prvním i druhém dílu bylo možno viníka jasně pojmenovat (v prvním díle majitel, který byl zcela nepřístupný navrhovaným změnám, ve druhém díle neschopný provozní a příliš rozlítaný majitel), tentokrát bylo odhalení složitější. Na první pohled se zdálo, že za neúspěchem stojí zejména bezradná paní majitelka, která restauraci zplácala ze všeho možného jako kočička dort. Do asijsky pojmenované a vyzdobené restaurace nanesla všelijakou výzdobu, do jídelníčku zařadila všehochuť z celého světa. Ale nakonec se ukázalo, že pes je tak trochu zakopaný i jinde. Ale k tomu až později.

Koukneme se Drakovi na zoubek

Restaurace DrakV úvodu se šéfkuchař Zdeněk nechal obsloužit. Dal si pizzu, steak a lososa. "Na rybě a steaku se pozná kuchař," řekl a hned objevil slabé místo. Pizza nepropečená, steak přesušený a ryba evidentně pobyla nemalý čas v mrazáku. A kolem všech jídel stará známá siláž zvaná obloha, stále stejná, ať si dáte jakékoli jídlo.

Restauraci Zdeněk podrobil i druhému oblíbenému testu – simulaci plné hospody. Během krátké chvíle si naporoučel mnoho různých jídel, aby se kuchaři předvedli, zda dokážou vařit rychle a udržet přitom úroveň. Výsledek byl žalostný. Nepovedené omáčky typu UHO, opět stále stejná obloha a navíc fatální chyby v receptech. Pizza Vitello se jmenovala jen proto, aby to znělo italsky (ve skutečnosti "vitello" znamená "telecí" a právě takové maso se na oné pizze má nacházet). Cordon Bleu bylo v jídelníčku uvedeno jako Gordon Blue a uvnitř kapsy byl použit špatný druh sýra.

Lekce matematiky

Znechucený Zdeněk odolal touze vtrhnout do kuchyně a změnit kuchtíkům myšlení a nejdříve si vzal na paškál paní majitelku. Vysvětlil jí, že restaurace je od toho, aby vydělávala peníze, takže jídelní lístek musí být sestaven ekonomicky a stejně tak se musí provádět i nákupy. "V zimě jsou rajčata bledý, hnusný a drahý. Tak je nenabízejte. Nabídněte to, co se dá v zimě pořídit za dobrou cenu," upozorňuje Zdeněk na další nešvar - celoročně neměnný jídelní lístek. Je to tak, sezonní nákupy mohou restauraci ušetřit dost peněz.

Zdeněk Pohlreich v neratovické restauraci Drak
Majitelka restaurace

A další ekonomická lekce přichází v obchodě. Proč utrácet peníze za konzervované žampiony, když je možné koupit čerstvé, do houbových omáček se použijí nožičky a z hlaviček se vykouzlí nějaké další báječné jídlo. Náklady poloviční, chuť mnohokrát lepší. Totéž u ryb či drůbeže. Mražené kuřecí řízky působí na talíři fádně až zdechle. Zato když se vykostí kuře, prsíčka i s kusem křídla a včetně kůže se opečou, hned to vypadá jinak. Kuchaře to bude stát nepatrně víc času, majitelka ušetří na surovinách. A o to v případě nevydělávající restaurace jde.

Tornádo v kuchyni

Bez konzervovaných věcí, ale zato s krabicí čerstvých surovin se Zdeněk vrací do kuchyně. Lituje kuchaře, že musí pracovat ve stísněných prostorách a navíc s polofunkčním vybavením, ale nedá se nic dělat. Začíná léčba šokem. Talíře budou prázdnější, obloha je zakázaná – kdo z hostů má o zeleninu zájem, ten si může dát salát. Kuchaři se na podstatně menší porce dívají podezřívavě, ale Zdeněk ihned vysvětluje, o co jde. "Opět je to ekonomika. Vy nesmíte hosta přecpat jedním obřím jídlem. Chcete přeci, aby si dal i dezert."

Ano, šéfe v neratovické restauraci Drak

Když se ukáže, že by kuchaři byli ochotni nový způsob vaření akceptovat, je tu další z problémů – jak to všechno prodat zákazníkům. Zdeněk už dobře ví, že v dobré restauraci (což neznamá v drahé restauraci) chodí majitel či kuchař nabízet svá jídla přímo na plac. Restaurace Drak má výhodu v šikovné obsluze, takže později se i servírka předvede, že umí správně nabízet i bez jídelního lístku. Paní majitelka si na slovní exhibici netroufá a tak k hostům zamíří kuchař a nabídne jim specialitu, která na jídelním lístku zatím není. Hosté si ji rádi objednají a jídlo chválí.

A jedeme naostro

To byla ale jen zkouška. Pak přichází další část, kdy už si restaurace musí poradit sama. Zeštíhlit jídelníček, vyházet z něj světácky nazvaná jídla, nabídnout lehkou domácí kuchyni za slušné ceny. A Zdeněk přidává další radu: "Nebuďte jako všechny další restaurace ve městě. Nikoho neohromíte tím, že máte 130 jídel nebo že máte Katův šleh o tři koruny levnější než konkurence. Jó, když budete třeba nabízet ke kávě štrůdl z vlastní produkce, to je něco, co vás odliší od ostatních. Lidé pak na štrůdlík paní majitelky rádi zajdou."

A než Zdeněk na dva měsíce zmizí z Neratovic, doporučí ještě jednu věc: "Lidi jsou jak malý děti. Můžete je krásně oblbnout. Oni si rádi hrají. Takže když po jídle přijdete na plac a dáte všem panáka becherovky na účet podniku, budou vám zobat z ruky. To jsou jednoduchý rady, který fungujou."

Návrat na místo činu

Zdeněk Pohlreich v neratovické restauraci Drak Po dvou měsících se štáb do Neratovic vrací. Objednávat si jde pan Vaněk, šéf českého kulinárního institutu. Objedná jídlo i pro Zdeňka, ten do restaurace přichází později. Polévku a kuře si pochvalují, ale opět se na scénu vrátila konzervovaná zelenina. A jídelní lístek? Klasická česká slátanina. Na jednu stranu se na něm objevila Zdeňkem doporučená jídla, na druhou stranu nezmizela ta příšerná totalitní kuchyně, plná kuřat s broskví a sýrem a jídel se světáckými názvy, ze kterých se vyklube Katův šleh nebo obyčejný kuřecí špíz. Obloha se sice trochu zredukovala, ale zvyk zdobit talíře tunou zeleniny asi z českých restaurací hned tak nezmizí.

Finální verdikt: ani tak, ani onak. Určitá snaha o změnu tu byla, ale nebyla dotažená do konce. Paní majitelka trochu rezignovala, kuchaři se vrátili do starých kolejí a část viny tak padá i na ně. Vyložený průšvih se nekonal, ale radostné zajásání Zdeňkovi z hrdla také nezaznělo. Samolepku s doporučením tentokrát na dveře restaurace nenalepil, nevyloučil ale, že by se při troše snahy paní majitelka přeci jen mohla stát šéfovou dobré a vydělávající restaurace.

Autor:
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

29. dubna 2024  16:05

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

29. dubna 2024

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nemám až tak velká prsa, říká Lela Vémola. Před Karlosem doma zamyká jídlo

25. dubna 2024

Lela Vémola (34) v rozhovoru pro iDNES.cz prozradila, kam před svým manželem Karlosem Vémolou (38)...

Skončila jsem v nejlepším, míní Daniela Frantzová dvacet let po Miss

2. května 2024

Před devatenácti lety byla v soutěži krásy, kde skončila na čtvrtém místě. Účast v Miss ČR jí...

Nikdy nám o své orientaci neřekl, říká matka Milana Peroutky

2. května 2024

Spisovatelka a překladatelka Ivana Peroutková (63), která je matkou zpěváka Milana Peroutky (34) a...

V Naked Attraction vznikají i dlouhodobé vztahy, říká konzultantka nahé seznamky

1. května 2024  15:25

Televize Óčko získala licenci na českou verzi populární nahé seznamky Naked Attraction. Do Česka...

Gosling a Day dorazili na premiéru Kaskadéra jako Beavis a Butt-Head

1. května 2024  12:07

Ryan Gosling je známý tím, že si umí ze sebe udělat legraci. Dokázal to nejen v roli Kena ve filmu...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...