Diskuze

Večeře na stojáka a croissant s máslem. Co by Francouz nikdy neudělal

I když se jednotlivé kraje Francie značně liší, přesto existuje několik nezbytných věcí, bez nichž se žádný správný Francouz neobejde. Ať už je to krásně propečená bageta, sklenka lahodného vína či večeře s přáteli. Při pronikání do pravidel francouzského života totiž brzy zjistíte, že je to jedna velká kulinářská jízda.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

Bianca.

20. 8. 2012 15:33
ke snusce nesmyslu

1) Mám pocit, že autor psal hlavně o Jižní Francii a vy (snůško nesmyslů) popisujete spíš tu severní. Lepší víno je možné sehnat za 4 eura bez toho, aby jste museli jít přímo k vinařům, a to i v supermarketech.

2) Ano, Francouzi věnují jídlu skutečně hodně času. Snídali jsme hodinu, Obědvali nejméně dvě. Večeřeli tři až čtyři. V restauraci není nutné dát si tři chody, ale vzhledem k tomu, že Francouzi milují stolování, dávají si těch chodů i třeba pět. Oni totiž ví, že pokud se chcete v restauraci skutečně dobře najíst, vyberete si několik předkrmů a na hlavní jídla prakticky zapomenete, pokud si nejdete pochutnat vyloženě na steaku nebo mořských plodech apod.

3) K jinému příspěvku - záleží na lokalitě, někde vaří slávky na červeném, jinde na bílém víně. Já je měla ve Frontignan jen tak, syrové...

0 0
možnosti
S

Stanea

18. 8. 2012 22:20
pan Jean Bodain

skutecne asi porad sedel jenom doma v Perpignanu a proto si mysli, ze francouzsky se "az na vyjiky nikde nedomluvi."

Omyl! Belgie, Svycarsko, Afrika, veskere francouzske zamori....

ale kdyz nekdo sedi jen doma, netusi nic.

Koneckoncu, zas tolik se mu nedivim. Bydlet v Perpignanu, taky mozna nejradsi sedim doma. ;-)

0 0
možnosti
NK

Nina Krásná

16. 8. 2012 9:16
Jsou to přihřátí kavárníci

a zradili nás v Mnichově

2 0
možnosti
A

Ajulik

16. 8. 2012 18:27
Re: Jsou to přihřátí kavárníci

.....ale to se u nich ve skole neuci, takze o tom nemaji ani potuchy..........a Daladierovi pri navratu tleskali, protoze jim odvratil vojenske nebezpeci.......PS: pro zajimavost: na Sorbonne ruska sekce jeste stale uci, ze nas v 68 prijeli "osvobodit"..... holt nikdo neni perfektni :-)

1 0
možnosti
HBH

ha-kadoš baruch hu

15. 8. 2012 11:40
Nevím jak se chovají Francouzi doma v restauracích

, ale co jsem měl možnost poznat v Maroku, tak jako stolovnící to byli největší prasata. Po jejich odchodu z restaurace vypadaly stoly jako smetiště, ubrusy docintané a pod stoly podestláno ubrousky a zbytky pečiva

0 0
možnosti
A

Ajulik

15. 8. 2012 14:55
Re: Nevím jak se chovají Francouzi doma v restauracích

Mam pocit ze se chovaji stejne jako Cesi: slusni ji slusne, spatne vychovani - neslusne. Co se tyka peciva, tak to je trochu jiny problem - je to kulturni. Bagetu casto nosivaji od pekare jenom tak v ruce (ma prvni myslenka byla "jak nehygienicke...", a bageta se v podstate ani slusne jist neda (protoze je krupkava a smitka litaji vsude okolo....). ...takze si s pecivem lamou hlavu o mnoho mene nez my.

1 0
možnosti
M

multikulturista

15. 8. 2012 9:45
KIR a SLAVKY : mala upresneni

Aperitif KIR obsahuje bile vino (prip. sampanske) a liker z cerneho rybizu. Je nutne upresnit, ze se jedna o cerny rybiz, ktery nema s obvyklym cervenym rybizem mnoho spolecneho.

SLAVKY (franc. "moules") se vari ve vode s bilym a nikoliv cervenym vinem. Nazyvaji se "moules marinieres".

2 0
možnosti
JV

Josef II

15. 8. 2012 1:01
Tak jsem rad, ze jsme se konecne dohodli, ze . . .

ceske potraviny jsou lepsi, mozna nejlepsi ! Na mne uz padala depka ze vsech tech diskusi o potravnach!

0 0
možnosti
MS

rebbe

14. 8. 2012 23:53
Francie je nejlepší ve vinařských oblastech

třeba Maconné, Beaujolais, Cotes d´Rhone, Aix en Provence. Vyhýbat se turistickým centrům, raději se toulat po Chateau a koštovat. Pokud chcete někde obědvat nebo večeřet, zajděte tam hned zrána a objednejte pro svoji rodinu, nejenom stůl, ale i menue. Pak to bude úspěch. Nezapomeňte, v pondělí mají banky zavříno, platit kartou je velké riziko. Budou vám chodit ještě týdny účty za něco, co jste neměl a neobjednal.

Ve městech najdete i pozdě v noci pizzu a víno za mírné peníze, jsou to většinou Marokánci nebo Alžířané. Jídlo nakoupíte nejlépe v diskontech s rudou koulí na štítě. V

0 0
možnosti
JR

Johnee_r

15. 8. 2012 0:01
Re: Francie je nejlepší ve vinařských oblastech

To co píšete o kartách ve Francii se mi nezdá. Nikdy mi neodešla žádná platba, kterou bych neudělal, a to jsem platil kartou, kde se dá. Jako problém vidím spíš to, že zdaleka všude se kartou nedá a leckde je nesmyslně vysoký limit na minimální platbu. V tomto jsme mnohem dál než celá západní Evropa. U nás platím kartou i pár desetikorun, po Evropě je limit nastaven klidně na 20 EUR.

0 0
možnosti
OO

TDW

14. 8. 2012 23:19
Cidre

Cidre jsem poprvé ochutnal v Normandii. Páchnul jako moč. Byl koupený za drahé euro v Carrefouru nebo i obchodech s alkoholem.Divil jsem se co je na tom speciální-bylo to nedobré a nedobře vonící.Napřesrok v Bretani jsem zkusil cidre znovu a byl lepší, podobně jako v ČR. Jen v té Normandii byl prostě nedobrý... Divné.

0 0
možnosti
JR

Johnee_r

15. 8. 2012 0:05
Re: Cidre

Cidre je skvělá věc, ale samozřejmě se hodně liší. V Normandii jste měl možná spíš smůlu, ale zajímavé je sledovat rozdíly v tomto nápoji napříč Evropou. Francouzský Cidre doux nebo brut je v lahvích jako sekt, pije se z keramických šálků po menších množstvích a je poměrně chuťově silný. Naproti tomu Britský Cider je blíž pivu, mnohem méně sladký s mnohem méně chuti. Takový vodovější. Točí se do půllitru/pinty jako pivo. A Španělská Cidra je zase něco úplně jiného. A přitom "stejný" nápoj.

0 0
možnosti
PF

wotomtoje.

14. 8. 2012 22:51
Co by Francouz nikdy nedělal ...

Ha, ha ... tak jako všichni Češi nejsou pivaři, tak také všichni Francouzi nejsou stejní ...;-)

0 0
možnosti
Č

českej.venkovan

14. 8. 2012 21:30
..moje zkušenost je taková.....

..že většina typických francouzských jídel...k jídlu není....

0 0
možnosti

O.Sindler

14. 8. 2012 22:04
Re: ..moje zkušenost je taková.....

Přesně. Třeba zrovna ty slávky ve víně, nebo bujabéza,  zelenina na oříškovym másle, hovězí po Burgundsku a ještě třeba Tartiflette a další blafy žejo?

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  25.4 10:51

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  25.4 10:51

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941

24. dubna 2024

Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...